به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، در ادامه بررسی لایحه اصلاح قانون دریایی ایران تعدادی از مواد این لایحه در خصوص وظایف فرمانده کشتی در پیشگیری از وقوع جرم، وقایع مربوط به سرنشینان، فوت سرنشینان، بروز حوادث غیرعادی به تصویب رسید.
در جریان بررسی ماده 22 در خصوص وظایف فرمانده در پیشگیری از وقوع جرم و مواجهه با جریان ارتکابی در کشتی محمد دهقان نماینده مردم چناران در مجلس با اعلام اخطار اصل 32 قانون اساسی گفت: براساس این ماده مجرمین باید در کشتی تحت نظر قرار گیرند اما براساس قانون اساسی افراد بیش ا ز24 ساعت نمی توانند تحت نظر باشند.
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی این اخطار را وارد دانسته و به رای نمایندگان گذاشت و وکلای ملت با 126 رای موافق، 36 رای مخالف، 17 رای ممتنع از مجموع 230 نماینده حاضر در مجلس این اخطار را به تصویب رساندند.
براساس این ماده چنانچه در کشتی جرمی رخ دهد فرمانده کشتی موظف است تا زمانی که مداخله مقامات صلاحیت دار میسر شود در مقام ضابط دادگستری و با رعایت قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب و سایر قوانین و مقررات مربوط بدون هرگونه تاخیر اقدامات لازم را جهت حفظ و جمعآوری دلایل و مدارک جرم انجام دهد و بی درنگ با استفاده از وسایل ارتباطی سریع مراتب را به مقامات صلاحیت دار قضایی و بندری و حسب مورد نزدیکترین نمایندگانی کنسولی و دیپلماتیک ایران در خارج از کشور اعلام و کسب تکلیف کند.
فرمانده در صورت لزوم علاوه بر بازرسی مسافران و کارکنان و خدمه کشتی و ضبط اشیائی که ممکن است دلیل جرم باشند مکلف است متهمان و مظنونان به ارتکاب جرم تا زمان تسلیم آنان به مراجع و مقامات صلاحیت دارد با رعایت اصل 32 قانون اساسی تحت نظر قرار دهد و در اولین فرصت گزارش جامعی از موضع جرم و اقدامات انجام شده و نتایج آن تهیه و به همراه دلایل و مدارک به مراجع و مقامات صلاحیت دار تسلیم نماید.
این ماده با 157 رای موافق، 5 رای مخالف و 14 رای ممتنع از مجموع 231 نمایه حاضر در مجلس به تصویب رسید.
در ادامه ماده 23 در خصوص وظایف فرمانده در مورد مصدومان و بیماران مورد بررسی قرار گرفته و با 4175 رای موافق، 1 رای مخالف، 9 رای ممتنع از مجموع 230 نماینده حاضر در مجلس به تصویب رسید.
براساس این ماده هرگاه یکی از سرنشینان کشتی دچار بیماری و یا مصدومیتی شوند فرمانده موظف به صدور دستورات لازم برای ارایه کمک های اولیه است. چنانچه بیمار در کشتی قابل مداوا نباشد و معالجه او فوریت داشته باشد فرمانده موظف است در نزدیکترین محل مناسبی که اماکن درمان وجود دارد ضمن اطلاع به مالک یا نماینده او و هماهنگی لازم برای معالجه بیمار یا مصدوم موجبات خروج وی از کشتی جهت مداوا را فراهم کند.
وکلای ملت همچنین با تصویب ماده 24 این لایحه در خصوص وظایف فرمانده در مورد وقایع مربوط به سرنشینان مقرر کردند فرمانده موظف است وقایع ازدواج، تولد، وفات و مفقود شدن افراد در کشتی، پناهندگی و ورود مسافر غیرقانونی را گواهی نماید و آن را در دفتر رسمی ثبت وقایع نیز درج کند.
فرمانده باید وقایع یاد شده را حسب مورد به مالک و مقامات کنسولی ایران در اولین یا نزدیکترین بندری که در آن توقف میکند و همچنین پس از مراجعه کشتی به یاران حسب مورد به مقامات صلاحیت دار در ایران نیز اطلاع دهد.
این ماده نیز با 163 را ی موافق، صفر رای مخالف، 6 رای ممتنع از مجموع 227 نماینده حاضر در مجلس به تصویب رسید.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تصویب ماه 25 این لایحه وظایف فرمانده در مورد فوت سرنشینان را تعیین کردند.
براساس این ماده در صورتی که یکی از سرنشینان کشتی فوت کند فرمانده باید در حضور دو نفر از کارکنان و خدمه کشتی به عنوان شاهد ضمن تنظیم صورت مجلسی متضمن مواردی از جمله علت و زمان فوت و وضعیت جسد، از اموال متوفی صورت برداری نمایند و از متوفی و اموال وی مواظبت کند و متوفی و اموالش را همراه با نسخه اصل از صورت مجلس تنظیمی حسب مورد به اشخاص یا مقامات صلاحیت دار تحویل دهد.
در صورتی که متوفی ایرانی باشد و خارج از آبهای ایران فوت کنند فرمانده باید مراتب را به اولین یا نزدیک ترین نماینده کنسولی ایران اطلاع دهد.
تبصره: در صورتی که کشتی دارای پزشک مسئول باشد صورت مجلس تنظیمی موضوع این ماده باید از جهت علت فوت به وسیله پزشک کشتی گواهی شود.
این ماده نیز با 162 رای موافق و 2 رای ممتنع بدون مخالف از مجموع 227 نماینده حاضر در مجلس به تصویب رسید.
نظر شما